TARIM VE ORMAN BAKANI PAKDEMİRLİ: “TARIMI OLMAYAN ÜLKE MUTFAĞI OLMAYAN EVE BENZER”

TARIM VE ORMAN BAKANI PAKDEMİRLİ: “TARIMI OLMAYAN ÜLKE MUTFAĞI OLMAYAN EVE BENZER”

Sakarya Ticaret Borsası'nca (STB) düzenlenen mini sektör toplantısında iş adamı ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelen Bakan Dr. Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, tarımı olmayan ülkenin mutfağı olmayan eve benzeyeceğini söyledi.

Toyota fabrikasında düzenlenen "Yeni Toyota Corolla"nın hattan çıkış töreninin ardından, Hendek 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde Suriyeli bir iş adamının kurduğu süt ürünleri fabrikasını ziyaret eden Pakdemirli, Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Almanfush ve yetkililerden bilgi aldı. 

Daha sonra Hendek ilçesinde bir otelde Sakarya Ticaret Borsası'nca (STB) düzenlenen mini sektör toplantısında iş adamı ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelen Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, tarımı olmayan ülkenin mutfağı olmayan eve benzeyeceğini söyledi. 

"TÜRKİYE 2021 SONU İTİBARİYLE ET İTHAL ETMEYECEK" 

Toprağın ve tarımın siyaseti olmayacağını vurgulayan Pakdemirli, "Tarım, savunma sanayisinden daha önemlidir. Neden? Çünkü her şeyiniz olabilir. Roketleriniz, uçaklarınız, her türlü teknolojiniz olabilir ama evde buzdolabı boşsa, insanların karnı açsa burada yapacak bir şey yok. En temel ihtiyacımız tarım ve gıda. Bu anlamda tarımı her zaman her şeyden daha önemli konumda olduğunu söylüyorum." dedi.

Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin küçükbaş hayvan ve süt sığırı varlığında Avrupa Birliği'nde (AB) birinci, büyükbaş hayvan varlığında ise Fransa'dan sonra ikinci sırada bulunduğuna işaret ederek, Avrupa'da en büyük tarımsal hasılaya sahip ülke olarak kaynakları çok iyi kullandıklarını, çok daha iyi kullanılması gerektiğini kaydetti. 

Tarımda üretim artışlarına değinen Pakdemirli, zaman zaman etle ilgili birtakım problemlerin yaşandığını ifade etti. 

2002'de kişi başına bir yılda 6,1 kilogram et tüketildiğini, 2017'de bunun 14 kilograma çıktığını kaydeden Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani et tüketimimiz öyle bir artmış ki hayvancılıktaki et üretim miktarımız buna yetmemiş. Tavuk 10 kilogramdan 26'ya çıkmış, bu tarafta ihracatımız var. Balık 6,7 kilogramdan 5,5 kilograma düşmüş. Demek ki fazla ete yönelmişiz. Balık sağlıklı olduğu için her zaman balığın tüketilmesini tavsiye ediyorum. Etle ilgili şu anda Türkiye'nin önemli bir ihtiyacı yok, bir ihtiyaç olursa tekrar ithalata gireriz. Ama bugün itibariyle Türkiye'nin belirli bir süre daha aşağı yukarı ekim-kasım gibi söylemiştim, en az 6 ay daha et ihtiyacımız yok. Şu anda da belli süre daha ihtiyacımız yok, bunun planlamasını da gerekirse yaparız. İnşallah 2021 sonu itibariyle Türkiye bir daha kasaplık et ya da canlı hayvan ithal eden bir konumda olmayacak."

Ara